Principes van de MNITherapy

De MNITherapy is gebaseerd op 2 belangrijke principes:

  1. De structuur beheerst de functie.
  2. Een niet besmettelijke aandoening van de huid of van een orgaan (bv. astma, allergie, eczema, psoriasis, …), kan maar bestaan indien er een rechtstreekse link is tussen deze zones en het zenuwstelsel.

 

 

  • 1. De structuur beheerst de functie.

Als we spreken over een structuur dan omvat dit de beenderen, de spieren en hun pezen, de ligamenten, de organen en hun ondersteunend weefsel.

Langsheen al deze elementen passeren bloedvaten en zenuwbanen die het lichaam toelaten te bewegen en te beantwoorden aan de vitale functies.

Elke storing (traumatisch, stress, slechte houding, operaties, …) van een structuur die in relatie staat met zenuwbanen zal worden overgedragen aan het centraal zenuwstelsel. Deze informatie wordt dan geanalyseerd en er treedt een herstelmechanisme in werking in synergie met het immuunsysteem en het hormonaal systeem (regulatiesystemen).

In het model dat wij naar voor brengen zal het duidelijk worden dat een mechanische blokkade ter hoogte van het uittreden van de ruggenmergzenuwen of ter hoogte van hun verloop een ontstekingshaard zal uitlokken die zich kan manifesteren ter hoogte van de huid (dermatoom), een orgaan (viscerotoom), bindweefsel (sclerotoom) of spier (myotoom), afhankelijk van de ernst van de (over) prikkeling.

 

segmentale innervatie2

 

astma asthme asthma allergie allergy mnit 63
Een slechte, scheve, stijve lichaamsstructuur kan na enige tijd leiden tot blokkades in gewrichten, slechtere bloedcirculatie, een slechtere mobiliteit van organen zoals longen, darmen, … en kan bijgevolg een verminderde functie teweegbrengen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2. Een niet besmettelijke aandoening van de huid of van een orgaan (bv. astma, allergie, eczema, psoriasis, …), kan maar bestaan indien er een rechtstreekse link is tussen deze zones en het zenuwstelsel.

 

 

astma asthme asthma allergie allergy mnit 38

 

 

 

astma asthme asthma allergie allergy eczema eczéma mnit 30-2

 

 

 

De belangrijkste sleutel hierbij is de centrale as van ons lichaam: de wervelkolom.Deze beenderige beweeglijke structuur heeft als één van zijn functies bescherming die dient gegeven te worden aan een belangrijk deel van het centraal zenuwstelsel: het ruggenmerg.Vanuit het ruggenmerg splitsen tussen elke twee wervels een paar zenuwbanen af (perifeer zenuwstelsel) die hun weg verder zetten naar organen, spieren, gewrichten, bindweefsels, bloedvaten, ….

astma-asthme-asthma-allergie-allergy-eczema-eczema-mnit-63

 

 

 

 

 

 

 

 

De ruimte die een astma-asthme-asthma-allergie-allergy-eczema-eczema-mnit-64-1zenuwbaan in de wervelkolom doorloopt (intervertebraal kanaal) en de plaats vanwaar zo’n zenuwbaan de wervelkolom verlaat (het foramen intervertebrale) is vrij beperkt. Indien deze ruimte nog kleiner wordt (rechter helft van de tekening) kan de zenuwbaan acuut of chronisch geïrriteerd worden. Deze irritatie kan optreden bij artrose, discusproblemen, maar ook ingeval
van blijvende scheefstanden, kleine verplaatsingen en blokkades van de ruggenwervels.

 

 

 

 

 

 

 

 

Schermafbeelding 2016-01-07 om 09.34.29

 

Op deze illustratie ziet u hoe een zijwaartse kantelbeweging van een wervel de ruimte waar een perifere zenuwbaan passeert flink kan vernauwen (rechts kleine rode bolletje).

 

 

 

 

 

 

 

cropped-Schermafbeelding-2016-01-07-om-09.34.23.pngHetzelfde fenomeen vinden we terug bij een draaibeweging van een wervel: het kanaal waar de zenuw passeert verkleint aan de kant van de draaibeweging (rechts kleine rode bolletje).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het verkleinen en vergroten van deze passage plaatsen zijn fysiologisch gezien volkomen normaal, zolang de wervels maar beweeglijk blijven.

Van zodra de statiek of de structuur van de wervelkolom wijzigt en er bepaalde wervels een verminderde beweeglijkheid verkrijgen, ontstaat er een chronische irritatie of ontsteking (dewelke je zelfs helemaal niet hoeft te voelen).

Op het moment dat een zenuwbaan geïrriteerd wordt, ontstaan er reflexen en prikkels die via het ruggenmerg naar de hersenen worden gestuurd. Dit fenomeen is zeer complex.

De hersenen gaan op hun beurt antwoorden op deze informatie en prikkels terugsturen naar het lichaam: bv. naar een orgaan, een huidgebied, een spier, … dewelke dan ook weer zullen reageren. Deze reacties kunnen bv. eczeem, hooikoorts of astma uitlokken.

Wij hebben vastgesteld dat mensen die lijden aan o.a. astma, allergie, eczema, psoriasis, ..

een aantal typische houdingsafwijkingen in de structuur van hun skelet vertonen.

Vaak start de opbouw van de verkeerde lichaamsstructuur vanuit een beenlengteverschil.

De klachten zoals astma, allergie, eczeem, …, genezen spontaan na het perfecte herstructureren en het verdwijnen van de gewrichtsblokkades in de wervelkolom en andere gewrichten.

 

← wat is de MNITherapy

→ het autonoom zenuwstelsel

image showing crack

What happens to our joints when we “crack” them and is it bad?

Hieronder vindt u een video over, wat er gebeurt als we onze vingers of andere gewrichten manipuleren of “kraken”, …

MRI-scan directly shows result of lower back manipulation.

Er werd onderzoek gedaan naar het rechtstreeks effect van een manipulatie van de lage rug bij ongeveer honderd patiënten …

baby tillen

Spinal manipulation is effective in relieving infantile colic.

Er werd door het Center for Biomechanics, Odense University, Denmark, een onderzoek naar kolieken bij huilbaby’s …