COPD

COPD is de afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease

Het is een chronische en langzaam progressieve longaandoening die, net zoals astma, ontstaat ten gevolge van een vernauwing van de luchtwegen. Hierdoor vermindert het debiet van de luchtwegen geleidelijk en wordt het transport van de lucht naar de longen moeilijker.

Terwijl bij astma de luchtwegvernauwing omkeerbaar is manifesteert COPD zich meestal pas na de leeftijd van 45 jaar en is de vernauwing onomkeerbaar.

In meer dan 9 gevallen op 10 is ze een gevolg van jarenlang roken. Daarom zou men ook van rokerslong kunnen spreken.

Men onderscheidt twee vormen van COPD, elk met hun eigen kenmerken. Ze kunnen apart of samen voorkomen:

 

  • Chronische bronchitisimage showing COPD

Chronische bronchitis is een chronische ontsteking en vernauwing van de luchtwegen, waarbij de beschermlaag van de luchtwegen en de kleine haartjes die het slijm uit de luchtwegen verwijderen, worden beschadigd.

  • Emfyseem

Emfyseem is het gevolg van een progressieve beschadiging van de longblaasjes en hun wanden. De longen verliezen hierdoor hun soepelheid (elasticiteit). Bij uitademing wordt niet alle lucht uit de longen verwijderd. Emfyseem komt voor bij ernstiger vormen van COPD.

 

 

De MN-IT heeft geen genezende invloed op COPD, maar we stellen in de praktijk wel vast dat patiënten gebaat zijn met onze behandeling. Vooral door het intensief losmaken van de structuren die de longen omringen hebben patiënten een kans om comfortabeler te ademen. Ze worden ook beweeglijker wat uiteindelijk ten goede zal komen aan hun levenskwaliteit.

 

← osteoporose, osteopenie en artrose

→ voedingscorrecties

image showing crack

What happens to our joints when we “crack” them and is it bad?

Hieronder vindt u een video over, wat er gebeurt als we onze vingers of andere gewrichten manipuleren of “kraken”, …

MRI-scan directly shows result of lower back manipulation.

Er werd onderzoek gedaan naar het rechtstreeks effect van een manipulatie van de lage rug bij ongeveer honderd patiënten …

baby tillen

Spinal manipulation is effective in relieving infantile colic.

Er werd door het Center for Biomechanics, Odense University, Denmark, een onderzoek naar kolieken bij huilbaby’s …