- surinfecties op de huid
Vaak bemerken we ernstige surinfecties op chronische eczeemplekken door het frequent krabben.
De huid gaat dan stuk en geraakt geïnfecteerd door bacteriën (staphylococcus aureus…) of schimmels/gisten (o.a. candida albicans).
De MNITherapy kan deze gevallen niet alleen oplossen: een multidisciplinaire aanpak is dan noodzakelijk.
Bij een vermoeden van surinfecties wordt onze patiënt doorverwezen naar de behandelend arts met verzoek tot het uitvoeren van een huiduitstrijkje ter detectie en determinatie van de juiste bacterie of schimmel.
Soms ondervinden we dat onze vraag verkeerd wordt begrepen en dat we een antwoord krijgen als: “Overal op de huid bevinden zich bacteriën en schimmels dus dat is normaal.”
Het is daarom belangrijk dat er een staal wordt genomen van de openliggende huidwonde zodat er voldoende wondvocht en huidcellen kunnen afgenomen worden om naar het labo te zenden.
Via een antibiogram bepaalt men dan aan welke antibiotica de bacterie (erg vaak een MRSA) sensibel of resistent is:
Met supplementaire zalf, en/of orale medicatie zal de surinfectie afdoende kunnen behandeld worden en heeft de patiënt een grotere kans op genezing.
- surinfecties van de longen
Eenzelfde fenomeen vinden we terug bij astma. Vaak hoest een patiënt slijmen op. Maar, gedurende het verloop van de behandeling moet de overdreven slijmproductie stoppen.
Wanneer het autonoom zenuwstelsel normaal werkt worden de longen niet meer overprikkeld en maken ze ook geen overdreven hoeveelheid slijmen meer aan.
Als dat wél zo is, en men blijft gekleurde slijmen ophoesten (geel, bruin, groen gekleurd) dan wijst dit meestal op een surinfectie van de longen. Bloed, spieren en longen horen steriel te zijn.
Bacteriën kunnen welig tieren in een vochtig en warm milieu. Om die reden zien we soms patiënten met een evolutie zoals een jojo: op en neer, steeds opnieuw.
Maar niet enkel bacteriën, ook gisten en schimmels kunnen flink woekeren in het longmilieu.
Vooral het langdurig gebruik van inhalatoren op basis van cortico
steroïden verhogen de kans op gist/schimmelvorming in de longen.
Wanneer het immuunsysteem deze surinfecties niet zelf kan overwinnen is het nuttig om via een analyse van het sputum te achterhalen of en welke bacteriën of gisten/schimmels zich in de longen bevinden.
Soms is het nodig om verder onderzoek te doen via bloedanalyse. Bepaalde bacteriën en schimmels zijn ook in het bloed op te sporen.
Het is aan uw arts of specialist om te oordelen of dit nuttig kan zijn.